Beginnen met wandelsport? Tips die je op weg helpen

Wandelen, goed voor je geest en lichaam. Heerlijk wandelen in de bossen of gewoon op straat. Het zorgt voor rust en een fijn gevoel. Maar waar begin je en wat heb je allemaal nodig?

Belangrijk voor wandelsport

Je wilt graag beginnen met wandelsport, maar weet niet precies hoe. Wij geven je graag een aantal tips zodat jij weet wat van belang is wanneer je wilt beginnen met wandelsport. 

1. Zorg voor de juiste schoenen

Wanneer je wilt beginnen met wandelsport is het zeer belangrijk dat je de juiste wandelschoenen hebt. Je loopt namelijk een langdurige tijd op deze schoenen. Als deze schoenen niet goed zijn of niet juist zitten, kan de wandeling heel onprettig worden. Deze wandelschoenen hoeven je geen fortuin te kosten, als ze maar goed zitten en prettig voelen. 

2. Zorg voor de juiste kleding

Naast de juiste wandelschoenen, is wandelkleding ook belangrijk. Het is van belang dat je kleding lekker zit en genoeg lucht doorlaat. Zo raak je niet oververhit. Speciale wandelkleding is hier precies voor gemaakt, je hebt dan ook verschillende kleding voor verschillende weersomstandigheden. Om wandelsport plezierig voor je te maken is het dus nodig dat je je comfortabel voelt en niet oververhit of onderkoeld raakt.

3. Stippel je route uit

Stippel je route van tevoren uit. Zo kun je zelf kiezen hoe ver je wilt lopen en wat je onderweg wilt zien. Daarnaast is wandelen met een doel in zicht makkelijker, zo weet je precies wat je wilt bereiken en maakt het wandelsport leuk voor je. 

4. Je eigen tempo

Wandel op je eigen tempo, zo blijft het wandelen leuk. Zorg er vooral voor dat je rustig aan begint en geleidelijk opbouwt. Daarnaast is het belangrijk dat je je zelf niet overbelast. Wandel daarom niet te vaak, je lichaam moet ook de tijd hebben om te herstellen. 

5. Zoek een wandelgroep

Wanneer je een beginnende wandelsporter bent kan het zijn dat je regelmatig minder gemotiveerd bent om te wandelen. Alles is tenslotte nieuw, een routine hier in vinden kan lastig zijn. Om een steuntje in de rug te krijgen, kan je op zoek gaan naar een wandelgroep. Zoek een groep met meerdere beginners, zo kunnen jullie elkaar motiveren bieden en helpen waar nodig.

Terug naar Tips