Tips die je helpen bij stoppen met roken

Je wilt graag stoppen met roken, echter weet je niet hoe je dit moet aanpakken. Lees dan vooral verder.

Tips om te stoppen

Stoppen met roken, zeker niet makkelijk. Wij geven je graag tips die jou kunnen helpen.

1. Afleiding

Bij stoppen met roken is het belangrijk om afleiding te zoeken. Je krijgt namelijk de drang om te roken, je lichaam heeft zin in een sigaret. Dit komt door de nicotine, je lichaam is eraan gewend. Zoek voldoende afleiding gedurende de dag door, zo ben je met andere dingen bezig en niet met het denken aan een sigaret. Mocht je toch de drang krijgen om te roken, ga dan meteen iets anders doen. Zo leid je jezelf meteen af. 

2. In de prullenbak ermee!

Zorg ervoor dat je geen sigaretten en asbakken in huis hebt. Deze zullen je steeds herinneren aan roken. Heb je deze spullen niet in huis, wordt het lastiger voor je om snel naar een sigaret te grijpen. Gooi ze weg, buitenshuis en kijk er niet meer naar om. Gooi je ze weg in huis, kan je de neiging hebben om ze uit de prullenbak te halen. 

3. Minder je cafeïne-inname

Drink je veel koffie of andere producten waar cafeïne in zit? Zorg er dan voor dat je dit vermindert wanneer je stopt met roken. Doordat je stopt met roken, heeft te veel cafeïne een negatief effect op je lichaam. Je zult je hierdoor slecht gaan voelen. 

4. Eet genoeg en gezond

Zorg er voor dat je genoeg en gezond eet. Je lichaam heeft de juiste voedingsstoffen nodig. Eet je niet goed of niet genoeg, krijg je een hongerig gevoel. Je kan in de war raken van dit gevoel en denken dat je zin hebt in een sigaret, echter is dit niet het geval. Zorg er dus voor dat je dit voorkomt door gezond te eten. 

5. Raadpleeg een professional

Een steuntje in de rug kan nooit kwaad. Ga op zoek naar een coach of raadpleeg je huisarts bij het stoppen met roken. Deze helpen je graag! De kans dat je succesvol stopt, wordt groter zodra je hier hulp bij krijgt. Daarnaast wordt begeleiding bij stoppen door je zorgverzekering betaald, waarom zou je het niet proberen?

Terug naar Tips