Vermoeid? Waarom de juiste ademhaling helpt! 

Als jij je regelmatig vermoeid voelt, kan het zijn dat dit met jouw ademhaling te maken heeft. Een van de belangrijkste dingen die jouw lichaam nodig heeft om goed te functioneren is dan ook de juiste hoeveelheid zuurstof. Het kan zijn dat jij verkeerd ademt, maar wat is dit precies en hoe kom je hier van af? 

De verkeerde ademhaling 

Van de verkeerde manier kunnen we spreken zodra je op een verkeerd tempo adem blijft halen, dit kan te snel of te langzaam zijn. Dit gaat vaak gepaard met ademen vanuit de borstkas, dit vergt veel energie van jouw lichaam. Ook is ademen door je mond niet ideaal, je lichaam levert er namelijk koolzuur voor in. Dit is slecht voor de zuurstofopname van jouw lichaam waardoor je je snel futloos kan voelen. Langdurige klachten kunnen optreden wanneer je langdurig een verkeerd patroon aanhoudt. Dit kunnen klachten zijn zoals een vermoeid gevoel, hoofdpijn, een draaierig gevoel of een knellend gevoel op de borstkas. 

De juiste ademhaling 

De juiste manier kan verschillen per situatie. Tijdens zware inspanningen met sporten of op werk, is het gebruikelijk dat deze sneller is, jouw lichaam heeft op dat moment meer energie nodig. Het de bedoeling om diep vanuit je buik te inhaleren, hierbij krijg je meer zuurstof binnen zonder dat het te veel energie kost van je lichaam. Verder is het om het op de juiste manier te doen, belangrijk om dit niet door je mond te doen, maar door je neus. Hierbij krijg je de correcte hoeveelheid zuurstof binnen. 

Beginnen met oefeningen 

Naast zelf letten op de juiste ademhaling, zou je ook kunnen beginnen met ademhalingsoefeningen of mediteren. Mocht je geen idee hebben waar je moet beginnen, zijn er tal video's, boeken en methodes te vinden over oefeningen die je kunt doen. Ook bij meditatie staat het hebben van de juiste ademhaling centraal. Daarnaast helpt het bij het verminderen van stress en het verwerken van gevoelens. Dit maakt mediteren een interessante optie die je zeker geprobeerd moet hebben.

Aanhoudende klachten 

De juiste ademhaling kan helpen bij vermoeidheid, echter is het bij ernstige en aanhoudende vermoeidheid en ademhalingsklachten altijd verstandig om contact op te nemen met jouw huisarts.

Terug naar Vermoeidheid