Doelstelling behalen? Zo doe je dat!

Doelen, we hebben ze allemaal. Dit kunnen kleine of grote doelen zijn. Maar het belangrijkste is hoe je deze doelstellingen behaalt. Voor een aantal tips die je helpen om je doelen te behalen ben je hier aan het juiste adres.

Verschillende doelen

Er zijn verschillende soorten doelen die je kunt hebben. Je kunt doelen hebben die gericht zijn op leergebied oftewel, leerdoelen. Leerdoelen zijn gericht op academisch gebied, bijvoorbeeld wat je wilt behalen als het gaat om scholing. Naast leerdoelen zijn er ontwikkeldoelen. Mocht je een ontwikkeldoel hebben, richt je je op persoonlijke ontwikkeling. Hierbij kun je denken aan persoonlijke eigenschappen die je graag zou willen bezitten, hier zet je dan doelen voor. Doelen gericht op carrière gebied, waarbij de focus ligt op jouw ontwikkeling in het bedrijfsleven, noem je zakelijke doelen. De laatste soort doelstelling die je kunt hebben is een persoonlijk doel. Deze doelen zijn volledig gericht op jouw persoonlijke ontwikkeling. Ze kunnen daarnaast mentaal of fysiek zijn. Maar nu we weten wat voor doelen er zijn, is de vraag, hoe kom je tot een juiste en realistische doelstelling?

SMART doelen stellen

Als hulpmiddel om de juiste doelstellingen te stellen, zou het gunstig zijn om van jouw normale doelen, SMART doelen te maken. SMART doelen zijn onderbouwd, onderzocht en realistisch. Een SMART doel begin je door te kijken naar hoe ''Specifiek'' jouw doel is, zorg ervoor dat je jouw doel zo duidelijk mogelijk formuleert. Daarnaast kijk je naar hoe jouw doelstelling ''Meetbaar'' is, hoe is te meten dat je jouw doel behaald hebt? Hoe ''Acceptabel'' je doelstelling is, is ook van belang. Sta je zelf achter je doel en is je omgeving, indien er anderen bij betrokken zijn, het hier ook mee eens? Is jouw doel ''Realistisch''? Het moet wel haalbaar voor je zijn. De laatste stap van het formuleren van een SMART doel is ''Tijdgebonden''. Hier is de vraag, wanneer begin je met jouw doel en wanneer denk je deze te behalen?

Behaalde doelen

Een doelstelling zal je helpen om uitdaging te vinden en te bereiken wat je voor ogen had. Wanneer je goed hebt gepresteerd en je doelstelling hebt bereikt, ga dan vooral zo door! Door het stellen en behalen van doelen zal je een stuk beter in je vel zitten. Deze positieve gevoelens zijn fijn voor je geest en lichaam, waardoor jij je meer in balans zal voelen.

Terug naar Balans