Spanning? Zo kom je er van af!

Je voelt je onrustig, zenuwachtig en je spieren voelen gespannen. Spanning kan ervoor zorgen dat het vervullen van dagelijkse taken, je gemoedelijk afgaat. Door het vervelende gevoel, voel je je uit balans. Het ondervinden hiervan is zeker geen aardigheid. Maar waar ontstaat spanning door en hoe kom je ervan af?

Oorzaken van spanning

Spanning kan optreden in verschillende situaties, vaak treedt het op in situaties die je als ongemakkelijk of spannend ervaart. Situaties die nieuw voor je zijn of situaties waarin je niet weet wat je kunt verwachten, kunnen ook zorgen voor dit gevoel. Daarnaast kan het van korte duur zijn en verdwijnen na een spannende of ongemakkelijke situatie. Maar soms houdt dit gevoel langer aan, dit kan zijn doordat je druk ervaart die al van langere duur bezig is in jouw leven. Symptomen die kunnen optreden zijn onder andere een versnelde ademhaling, slapeloosheid, een prikkelbaar gevoel en angstig zijn.

Zo pak je spanning aan

Als je spanning ervaart wil je natuurlijk niet dat dit invloed heeft op jouw dagelijkse taken, maar hoe pak je het aan? 

1. Neem tijd voor jezelf

Het is van belang om rust te nemen zodra je je gespannen voelt. Zorg ervoor dat je rust neemt van de druk en prikkels die je ervaart. Neem tijd voor jezelf en zoek rust. Iedereen ervaart rust op een andere manier, dit kan lezen zijn, sporten, je hobby uitoefenen, je favoriete serie kijken of simpelweg even lekker een warm bad nemen. Bepaal voor jezelf wat jij als ontspanning ziet en waar jij rustig van wordt. 

2. Geef grenzen aan

Geef duidelijk aan waar je grenzen liggen. Mocht je spanning ervaren door te hoge druk van situaties waarin er veel van je verwacht en gevraagd wordt, geef dan vooral aan waar je grens ligt. Doe je dit niet en leg je de lat te hoog, dan kan je de situatie als ongemakkelijk en vervelend beschouwen. Het kan zijn dat je je te hoog moet inspannen om te voldoen aan bepaalde eisen die aan je gesteld zijn. Wanneer je geen grenzen aangeeft, vraagt zo'n situatie veel van jouw energie waardoor je een vermoeid gevoel krijgt. Zorg dus vooral voor minder spanning door het duidelijk aangeven van jouw persoonlijke grenzen. 

Kom in actie!

Om je lichaam en geest weer in balans te krijgen is het van belang om in actie te komen, zoek naar een oplossing die voor jou werkt waardoor spanning geen, of amper nog, invloed heeft op jouw dagelijks leven.

Terug naar Balans