Te veel suiker? Schadelijk voor je gezondheid

Het eten van voeding met te veel suiker is niet goed voor je gezondheid. Hoe dit precies zit en welke gevolgen dit heeft, lees je hier.

Natuurlijke suikers

Het eten van voedsel waar suiker in zit is niet per direct slecht. Er zitten in veel producten die goed voor je zijn, natuurlijke suikers. Hierbij kun je denken aan natuurlijke producten zoals zuivel en fruit. Deze natuurlijke producten bevatten naast natuurlijke suikers ook andere voedingsstoffen die je nodig hebt.

Toegevoegde suikers

Naast voedsel met natuurlijke suikers kennen we ook producten met toegevoegde suikers. Hierbij kun je denken aan chocoladerepen, koekjes, gebak en andere zoetigheid. Deze voedingsmiddelen bevatten naast suikers die toegevoegd zijn, bijna geen vitamines of andere voedingsstoffen die jouw lichaam dagelijks nodig heeft. Bij het nuttigen van etenswaren met toegevoegde suikers komt er een stofje vrij, dopamine. Het gevolg hiervan is dat je nog meer trek krijgt in zoetigheid.

Gevolgen van te veel suiker

Wanneer je chronisch te veel suiker eet en andere belangrijke voedingsstoffen achterwege laat, kunnen de gevolgen voor je lichaam fors zijn. Te veel suiker is schadelijk voor je lever, hij kan overbelast raken en hierdoor niet goed meer functioneren. Daarnaast kan het zorgen voor overgewicht, je lichaam kan te veel suiker niet verwerken dus sla je dit op als vet. Ook heb je een grotere kans op kanker en hart- en vaatziekten. Daarnaast is dit ook niet prettig voor je tanden. Een grote hoeveelheid suiker is slecht en zorgt voor gaatjes of aantasting van je tandglazuur.

Moet ik stoppen met eten van suiker?

Nee, dat hoeft niet. Het is zeker niet zo dat je nooit zoetigheid kunt eten, houdt er alleen rekening mee dat je dit niet te vaak doet. Te veel toegevoegde suikers zijn niet goed voor je lichaam. Kies bij voorkeur voor voedsel met natuurlijke suikers. Ook heeft je lichaam ruimte nodig voor andere belangrijke voedingsstoffen om goed te kunnen functioneren. Vitamines en voedingsvezels zijn ook van belang. Daarnaast heb je suikers nodig voor energie. Om genoeg energie te hebben om jouw dagelijkse taken te voltooien is het daarom belangrijk om genoeg suiker binnen te krijgen.

Terug naar Voeding