Veel aan je hoofd? 3 Tips tegen stress

Stress, een gevoel dat je liever niet hebt. Dit gevoel is dan ook niks nieuws, je zal het vast wel eens hebben ervaren, situaties waardoor je een stukje minder goed in je vel zit. Je wilt je lichaam graag in balans houden, echter maakt de stress dit lastig voor je. De een ervaart het wat vaker en intensiever dan de ander. Maar wat is de oorzaak en hoe verminder je dit vervelende gevoel?

Oorzaken van stress

Er zijn veel verschillende oorzaken van stress, het is belangrijk dat je jouw oorzaak kan vaststellen voordat je hier een oplossing voor kan vinden. Zoals dat bij ieder persoon de oorzaak verschillend kan zijn, is de oplossing hiervoor ook verschillend. In bepaalde situaties is het gevoel van stress heel gewoonlijk. Je kan dit bijvoorbeeld ervaren door dat je je bevindt in een spannende situatie. Ervaar je stress die langdurig aanhoudend is en begint dit jouw dagelijks leven te beïnvloeden? Dan is dit bezwarend voor je gezondheid. Het is belangrijk om per direct actie te ondernemen: hoe langer je wacht, hoe lastiger het voor je kan worden om een oplossing te vinden.

Verminderen van stress

Stress kan zorgen voor verschillende kwaaltjes, onder andere hoofdpijn, slaapproblemen, een drukkend gevoel op de borstkas, concentratieproblemen, negatieve emoties en je rusteloos voelen, komen regelmatig voor. Ook worden er snel slechte eet- en leefgewoontes opgepakt. Hier volgen een aantal tips die je kunnen helpen bij het verminderen van stress. 

1. Pak slechte gewoontes aan

Een slechte slaaproutine waarbij je te veel of te weinig slaapt of een slechte slaaphouding hebt, zijn belangrijk om aangepakt te worden. Een goede nachtrust is nodig voor het lichaam om zich te herstellen en goed te kunnen functioneren. Pas slechte eetgewoontes aan, je lichaam heeft energie nodig die voortkomt uit de juiste voedingsstoffen om de dag goed door te komen. Eet je slecht, krijgt je lichaam niet de juiste stoffen binnen waardoor je je futloos voelt gedurende de dag. 

2. Begin met mediteren

Gevoelens verwerken, luisteren naar je lichaam en het zoeken naar de rust, allemaal belangrijke aspecten van mediteren. Mediteren helpt je om je dag positief en rustig af te sluiten. Normaal gesproken verspil je jouw kostbare energie aan het denken aan negatieve emoties die voortkomen uit stress. Je hebt over het algemeen minder energie over voor andere dingen. Door te mediteren verwerk je negatieve emoties, hierdoor heb je meer positieve energie over. 

3. Bezig houden met hobby's

Zoek naar iets dat jij leuk vindt om te doen, ook dit roept namelijk positieve emoties bij je op. Dit is bij ieder persoon verschillend, de een is graag intensief bezig, de ander krijgt positieve emoties bij het kijken van een film. Als je maar luistert naar jezelf, doe iets wat positieve emoties bij je naar boven brengt.

Raadpleeg een arts

Langdurige aanhoudende stress is erg slecht voor je lichaam, de kans op verschillende ernstige kwaaltjes zoals problemen met bloedvaten en het hart worden hierdoor groter. Het is dan ook altijd verstandig om contact op te nemen met je arts bij het ervaren van langdurige of ernstige stress.

Terug naar Balans