Geen motivatie? 2 Tips om gemotiveerd te blijven!

We kennen het allemaal, je voelt je een keer gedemotiveerd. Hierdoor vind je het lastig om aan je dagelijkse taken of doelstellingen te beginnen. Je hebt er de motivatie gewoon niet voor. Om beter te kunnen presteren is het van belang om gemotiveerd te zijn, maar hoe blijf je gemotiveerd?

Soorten motivatie

Er zijn twee soorten motivatie, dit zijn intrinsieke en extrinsieke motivatie. Bij intrinsieke motivatie doe je iets omdat je dit zelf graag wilt doen of wilt bereiken. Intrinsieke motivatie staat in verband met dat je er naast persoonlijke voldoening en plezier niks voor terug krijgt, je doet dit puur uit eigenbelang omdat je hier gelukkig van wordt. Extrinsiek gemotiveerd ben je zodra je hier een vergoeding voor terug krijgt, je bent gemotiveerd door aspecten van buitenaf. Denk hierbij aan het ontvangen van salaris door werk dat je verricht.

Oorzaken van demotivatie

Verschillende factoren kunnen een rol spelen in waarom je niet gemotiveerd bent. Zo kan je mentale staat hier een grote rol in spelen. Zit je slecht in je vel, zal je over het algemeen minder gemotiveerd zijn om iets te ondernemen. Je hoofd zit namelijk al vol genoeg met andere zaken. Ook kan het zijn dat je niet tevreden bent met je huidige situatie, dit kan op carrière gebied zijn maar ook in de persoonlijke sfeer. Ben je ergens niet tevreden mee, is de kans groot dat je er geen moeite in wilt steken en er dus geen motivatie voor hebt.

Zo blijf je gemotiveerd

Hier volgen twee tips die je helpen gemotiveerd te blijven. 

1. Stel doelen

Het stellen van doelen helpt je om een uitdaging te vinden in je dagelijkse taken. Wanneer je zelf doelen stelt, is het belangrijk dat je een doel stelt waar je achter staat. Door het goed presteren krijg je motivatie, je wilt doorzetten en andere doelen behalen. Een goede manier om doelen te stellen is door ze te formuleren op een SMART manier, zie hiervoor de pagina over doelstellingen. 

2. Eer je prestaties

Bij het behalen van prestaties is het van belang om hier aandacht aan te schenken. Door het vieren van kleine of grote prestaties blijf je gemotiveerd om deze te blijven behalen. Het eren van deze prestaties hoeft natuurlijk niet uitgebreid te zijn, dit kan ook kleinschalig. Doe het vooral op jouw manier, zo blijf je ernaar uitkijken.

Dagelijks geluk

Het is van belang voor je eigen gezondheid, mentaal en fysiek om gemotiveerd te blijven. Ga op zoek naar motivatie in je dagelijkse taken. Motivatie is een toevoeging van geluk in je leven en zal je helpen om doelen die jij voor ogen hebt, te bereiken.

Terug naar Balans