Voedingsvezels. Wat doen ze nou eigenlijk?

Je hebt er vast wel eens van gehoord, voedingsvezels. Bij gezonde voeding horen voedingsvezels thuis. Maar wat zijn ze precies en waar hebben we ze voor nodig?

Wat zijn voedingsvezels

Voedingsvezels zijn vezels die amper of niet opgenomen of verteerd worden door je darmen. Deze vezels zijn te vinden in producten van plantaardige aard. Hierbij hebben we het over volkorenproducten, noten, gewassen en vruchten. Deze vezels kunnen we verdelen over twee categorieën, niet-fermenteerbare en fermenteerbare vezels. 

Niet-fermenteerbare vezels

Bij niet-fermenteerbare vezels spreken we over vezels die jouw lichaam helemaal niet opneemt of verteert. Jouw lichaam breekt deze vezels niet af en ze zorgen daardoor dus ook niet voor extra energie. Deze voedingsvezels zijn voornamelijk te vinden in volkoren producten. 

Fermenteerbare vezels

Spreken we over fermenteerbare vezels, dan hebben we het over vezels die jouw lichaam wel afbreekt. Het afbreken hiervan vindt plaats in jouw dikke darm. Deze vezels dienen als bouwstof van jouw darmbacteriën. Fermenteerbare vezels zijn te vinden in gewassen en vruchten.

Waar voedingsvezels goed voor zijn

Niet-fermenteerbare vezels

Ondanks dat jouw lichaam niet-fermenteerbare vezels niet opneemt of verteert, zijn deze alsnog goed voor je. Deze vezels hebben jouw darmen namelijk nodig voor een gezonde stoelgang, zodat jouw stoelgang zonder complicaties verloopt. Mocht jij last hebben van problemen gerelateerd aan je stoelgang, is het belangrijk dat je genoeg niet-fermenteerbare vezels binnenkrijgt.

Fermenteerbare vezels

Fermenteerbare vezels zijn van belang omdat deze als bouwstof dienen van je darmbacteriën. Deze vezels heb je nodig voor een verbeterde afweer. Daarnaast leveren ze energie op voor de cellen die aanwezig zijn in jouw darmen. Ook dit heeft een bevorderend effect op jouw stoelgang.

Vezels voor een gezonde levensstijl

Beide niet-fermenteerbare- en fermenteerbare vezels zijn belangrijk voor jouw gezondheid. Deze vezels hebben een positief effect op jouw darmen en je stoelgang. Het nuttigen van genoeg voedingsvezels, verkleint je risico op aandoeningen gerelateerd aan je hart of vaten. Ook behoud je door het eten van genoeg vezels, gemakkelijker een gezond gewicht. Zodoende is het dus belangrijk om genoeg voedingsvezels binnen te krijgen die je helpen om een gezonde levensstijl te behouden. 

Terug naar Voeding