Kauw jij goed? Waarom goed kauwen essentieel is

Je mocht het vast weleens gehoord hebben, het goed kauwen van je eten is belangrijk voor je gezondheid. Maar hoe zit dat goed kauwen nou precies?

Zo kauw je beter

Om goed te kauwen is het van belang om er de tijd voor te nemen. Wanneer je gehaast eet, is de kans groot dat je niet vaak genoeg bijt op je eten. Daarnaast is het verstandig om zonder afleiding te eten, ga niet voor de televisie zitten en leg je mobiel weg. Door afleiding ben je niet bezig met je voeding. Zorg voor een beet die klein is en kauw vaak genoeg. Je merkt zelf wanneer er geen grote stukken meer in je voedsel aanwezig zijn.

Voordelen van goed kauwen

Het goed kauwen van je eten heeft meerdere voordelen waar jij waarschijnlijk nog niet van op de hoogte was. Hieronder zetten we een aantal voordelen voor je op een rijtje. 

1. Voordeel voor je spijsvertering

Het goed kauwen van eten is belangrijk voor je spijsvertering, de manier waarop jij eten verteert. Doordat jij lang genoeg kauwt, komt er voldoende speeksel vrij. Genoeg speeksel zorgt ervoor dat het eten dat jij wilt nuttigen, klein genoeg wordt. Het eten wordt dus op een juiste manier afgebroken. Hierdoor kan het  proces om jouw voedsel te verteren al beginnen in je mond, voordat je eten zakt. De stofjes die vrijkomen uit speeksel hebben dus bij lang genoeg kauwen, tijd om te zorgen voor een optimale afbraak van jouw voedsel.

2. Gelukkig gebit

Niet goed kauwen kan zorgen voor kwaaltjes aan je gebit zoals gaatjes, slecht tandglazuur of zwakke kaken. Door genoeg te kauwen komt er meer speeksel vrij, een voordeel hiervan is dat speeksel jouw tandglazuur beschermt en er dus voor zorgt dat je minder kans hebt op gaatjes. Daarnaast blijft eten minder snel plakken tussen je gebit wanneer je meer kauwt en er meer speeksel vrij komt. Een zwakke kaak kan voorkomen wanneer je weinig kauwt. Dit gebeurt omdat jouw kaakspieren niet voldoende gebruikt worden, met als resultaat dus een verzwakte kaak. 

3. Goed voor een gezond gewicht

Doordat je veel kauwt, krijg je sneller het gevoel dat je vol zit. Dit is een reactie van je hersenen op het stofje leptine. Dit stofje zorgt ervoor dat je een vol gevoel hebt na het eten. Wanneer je langer kauwt, duurt het langer voordat je jouw eten genuttigd hebt. Hierdoor krijg je een voller gevoel. Wanneer je jouw eten sneller nuttigt zonder voldoende te kauwen, zul je een minder vol gevoel hebben. Dit komt doordat je lichaam onvoldoende tijd heeft om leptine te produceren. Daarom is het van belang wanneer je op gewicht wilt blijven, om goed te kauwen.

Waardevol voor je gezondheid 

Goed kauwen is nuttig voor je gezondheid. Het brengt verschillende voordelen met zich mee die je begeleiden naar een gezondere levensstijl, zeker het proberen waard!

Terug naar Voeding