Zo word je gezond ouder!

We willen het allemaal, gezond ouder worden. Ondanks dat de levensverwachting in het algemeen stijgt, leven we steeds ongezonder. Maar wat kan je zelf doen om gezond ouder te worden?

Zo pak je het aan!

Door een gezonde leefstijl, verminder je de kans op kwaaltjes die je mogelijk op oudere leeftijd zou kunnen krijgen. Wij geven je een aantal tips zodat ook jij gezond ouder kan worden. 

1. Beweeg!

Het krijgen van genoeg beweging is belangrijk, zeker op oudere leeftijd. Wil je gezond ouder worden, is bewegen niet weg te denken. Bewegen brengt verschillende voordelen met zich mee. Hierbij hebben we het over voordelen zoals: een sterker hart waardoor je minder kans hebt op hart- en vaatziekten, het voorkomen van overgewicht en er gaat meer zuurstof naar je hersenen toe waardoor je beter in staat bent om informatie op te slaan en te verwerken. 

2. Neem een goede nachtrust

Je lichaam heeft een goede nachtrust nodig. Hierdoor heeft je lichaam tijd om te herstellen. Door een goede nachtrust kan je lichaam beter functioneren en heb je meer energie om de dag door te komen. Ook zul je je minder futloos voelen en je beter kunnen concentreren. 

3. Eet gezond

Zorg ervoor dat je genoeg eiwitten, onverzadigde vetten, vezels, mineralen en koolhydraten binnenkrijgt. Deze voedingsstoffen kunnen jouw lichaam goed gebruiken. Je lichaam heeft de juiste voeding nodig om fatsoenlijk te kunnen functioneren. Voeding is de brandstof van je lichaam en zorgt voor energie. Hierdoor raak je minder snel vermoeid, voel je je fitter en word je dus gezond ouder. 

4. Ontspan

Wanneer je te veel spanning ervaart kan dit zorgen voor slapeloosheid, angstig zijn, een versnelde ademhaling en een prikkelbaar gevoel. Dit is natuurlijk niet gezond voor je lichaam en zorgt voor een hogere aanwezigheid van stress. Zorg voor ontspanning. Neem tijd voor jezelf en doe iets waar jij rustig van wordt om gezond ouder te worden. 

5. Stimuleer je hersenen

Zorg voor genoeg stimulatie van je hersenen, daag jezelf uit. Dit is een essentieel aspect om gezond ouder te worden. Wanneer je je hersenen blijft stimuleren, heb je een kleinere kans op dementie. Maak bijvoorbeeld dagelijks puzzels uit puzzelboekjes, zo blijf je bezig met het stimuleren van je hersenen.

Terug naar Tips